Блог

Исхрана

Исхрана: 4 трендови и новитети

Темата исхрана ја зголемува заинтересираноста на луѓето за најновите трендови во нутриционизмот. Со тоа се зголемува и обемот на истражувања во областа. Научниците, нутриционистите и професорите секојдневно се…

Бенефиции од конзумирањето на шејкови

Зачудувачки е фактот дека во светски рамки луѓето со прекумерна тежина имаат недостаток од клучни нутриенти, просто звучи парадоксално. Но, објаснувањето е едноставно, овој феномен се должи на…

Внес на протеини и возраст

Протеините претставуваат макронутриенти кои се од исклучителна важност за создавање и одржување на мускулната маса, а се составени од амино-киселини кои освен во мускулите се градбени единици и…

Нутритивни влакна

Разговор со експерт на тема нутритивни влакна со Спец. Оливер Мајсторов

Специјалистот по санитарна хемија и вработен во Центарот за јавно здравје – Скопје го започнува разговорот на тема нутритивни влакна и нивна важност во исхраната со мислата: „Непроценлива…

Разговор со експерт на тема имунитет и L-glutamine со Проф. Д-р. Кирил Лисичков

Ви благодариме што се одлучивте за овој дневен разговор, прв во серијата „Разговори со експерти“, преку кој сакаме да дознаеме нешто повеќе поврзано со здравиот начин на исхрана…